Artikel

Helsingborgs Dagblad om avbokningarna av Susanne Resmark: ”Det gjorde vi jävligt bra!”

Helsingborgs Dagblad om avbokningarna av Susanne Resmark: ”Det gjorde vi jävligt bra!”

av 10 december, 2015

Dispatch International ringde till journalisten Jan Andersson på Helsingborgs Dagblad, angående tidningens drev mot operastjärnan Susanne Resmark. Det visar sig då att Andersson är mycket stolt över deras metoder – som inte kan beskrivas som något annat än Stasi-arbete.

susanne_resmark_high_res_2_-_credit_mats_landerbergVi börjar med att gratulera tidningen för att de satt stopp för Resmark. Jan Andersson (bilden) berättar att det var en tillfällig vikarie vid namn Kenneth Carlsson som skrev artiklarna, men eftersom han själv var inblandad i ”avslöjandet” tar han gärna emot beröm från uppringaren. Andersson har inga problem att avslöja journalisternas maktfullkomliga Stasi-metoder, ända tills samtalet byter riktning och han blir ställd till svars för detta skapande av ”nyheter” och efterföljande drev mot mezzosopranen Susanne Resmark. Ett drev som förutom karaktärsmord av Resmark dessutom berövade ängelholmarna möjligheten att för första gången lyssna till bygdens egen världsstjärna, helt gratis dessutom.

Här följer samtalet:

Jag såg artikeln om operasångerskan som uttalat sig fientligt mot främlingar, och ni gjorde ett mycket bra arbete. Det är väl inte meningen att sådana som hon ska få sjunga för offentliga pengar?

JA: Nej, det ska hon inte.

Jag tänkte ringa och tacka Kenneth Carlsson och berömma honom för att pressen äntligen gör något och satte stopp för detta.

JA: Ja, det blev ju så att både Ängelholms kommun, Båstads kommun och kyrkorna i Ängelholm avbokade henne.

Mycket bra! Och det är ju tack vare att ni lyckades få reda på detta och informerade dem och fick stopp på det?

JA: Ja, precis. Vi gjorde bara vårt jobb: Ta reda på saker och informera. Och det gjorde Kenneth jävligt bra.

Det är bra att pressen inte bara gör reportage om kor som kalvat utan aktivt letar upp sådana här rasister eller fascister och sätter stopp för dem.

JA: Ja, precis. Denna gången var det inte så svårt för vi hittade ju att hon på sin Facebook hade uttalat sig oerhört förnedrande om de här människorna och deras religion, så det var inte så svårt.

 

Men det finns väl fler än hon? Har ni nu lärt er att jaga upp och informera myndigheter när något är fel?

JA: Ja, som du sa tidigare så är detta viktigt för i det här fallet skulle hon ha uppträtt för skattepengar, och det är därför vi har agerat och skrivit om det här. Först var det tänkt att hon skulle uppträda och sedan backade då kommunerna och kyrkorna, så det är därför vi har talat om att hon har den här åsikten. Den kan hon ju ha, men hon ska inte tjäna pengar på den.

Självklart inte. Men var kyrkan och kommunen emot detta, förstod de hur allvarligt det var?

JA: Nja, det gjorde de ju knappt. De hade inte den informationen. Vi tog reda på den först och vi konfronterade kommunen och kyrkan med de här uttalandena. Vi var några stycken reportrar som delade uppgiften mellan oss och ringde upp lite olika, någon ringde kyrkan, någon kommunen och så vidare och så läste vi helt enkelt upp de här sakerna som hon själv hade skrivit den här operasångerskan och då backade de ju. Då märkte vi att detta visste de inte.

Men borde inte kommunerna ha en funktion så att de själva kan ta reda på sådant? Kunde de inte ha intervjuat denna sångerska om hennes politiska åsikter innan de bokade henne?

JA: Jo, det man ju tycka, men jag är lite kluven för vi har ju åsiktsfrihet och yttrandefrihet i det här landet och det är ju väldigt viktigt. Men kommunen engagerar ju tusentals människor varje år och man kan ju inte ha koll på allt vad de hör och gör och säger. Det förstår jag också, men i detta fallet var de väldigt dåligt skött av kommunen.

 

Ja! Du talade om yttrandefrihet, men det är väl inte meningen att man ska använda den till att kränka islam?

JA: Nej, och det är ju den balansgången man går hela tiden. Varje dag hör vi talas om folk som uttrycker sig som hon gjorde och det är ju hela tiden … en balansgång mellan yttrandefriheten och kränkande uttalanden. Det är en sak om hon har den åsikten, men när hon blev engagerad av kommunen kunde hon ju ha tagit bort de här uttalandena på sin Facebook-sida, och så hade saken kommit ur världen.

Hon ska inte få säga sådant som hon sa.

JA: Jo, det tycker jag …

Men inte samtidigt arbeta för offentliga pengar.

JA: Absolut inte, där är vi helt överens. Jag menar, yttrandefriheten är ju sådan att man får säga vad man vill men frågan är om man kan säga vad man vill. Det är en jävla skillnad.

Exakt!

JA: Du får inte kränka människor, inte förnedra människor. Det kan vara religion, sexualitet, kön, utseende – man får inte kränka människor.

 

Vad exakt sa hon? Det var väl ett islamfientligt uttalande, något om att en religion inte skulle vara lika bra som en annan religion?

JA: Vi hade en diskussion här på jobbet med några andra människor som fick läsa uttalandena och då sa vi att vilket jäkla liv det hade blivit om man hade bytt ut ordet islam mot judendom, det hade blivit folkstorm, man får inte kränka judar så. Precis som du säger får den ena religionen inte kränka den andra, vi har religionsfrihet.

Man får inte kritisera islam även om den skulle vara emot demokrati!
JA: Man kan kritisera den, men med respekt för att den finns. Man kan säga ”jag tycker det är fel” och argumentera på ett vettigt sätt. Inte göra som hon gjorde.

Varför gör inte fler tidningar som HD? Kulturlivet i Sverige stöttas av olika myndigheter och konstnärernas arbete är beroende av den kultursponsrande politiken, men man kan inte låta skattepengar gå till vem som helst. Vem står egentligen på våra scener och spelar för våra skattepengar? Ska det få vara vilka som helst?

JA: Nej, det ska det inte. Och det är vår uppgift att ta reda på sådant och rapportera det. Sedan är det upp till kommunerna, vi kan inte avboka artister. Vi kan tycka att kommunerna ska göra det, men det är upp till dem som bokat att avboka.

Det blir skamligt för dem?

JA: Ja ja, naturligtvis, och det var ju därför kommunen … Man pratade om temaveckor med kärlek och mångfald och detta går ju stick i stäv med allt sådant. Därför avbokades hon.

 

Om hon hade varit negativ till nazister, de ansåg ju att de var bättre än ändra människor?

JA: Javisst, de ansåg sig vara en högre stående ras.

Ja, och nazismen var en blandning av politik och religion, de vävde ju in livsåskådning, katolska kyrkan fick spela med, de vävde samman politik och religion …

JA: Javisst.

Precis som islam gör. Där har man också sammanvävt politik och religion!

JA: Ja.

Inser du att du suttit här och erkänt att du vill att journalister ska agera som Stasi åt myndigheterna?

JA: Nej, det tycker jag inte att vi ska.

Men du har ju berättat att dina kolleger letade upp Resmarks citat på eget bevåg?

JA: Nej, vi har inte letat upp någonting.

Det sa du ju.

JA: Ja, men detta är ju öppet på Facebook, alla läser det.

Ni har aktivt tagit kontakt ned kyrkan och kommunen.

JA: Jamen det var när när när när … vi fick rykten om att de skulle avboka och den uppgiften får vi kolla.

 

Vadå? Du sa ju att du var nöjd med att ni gjort ett fantastiskt jobb och kunnat stoppa henne.

JA: Nej, det var ett fantastiskt journalistiskt jobb att redovisa att kommuner och kyrkan tar det här beslutet. Ena dagen har de presskonferens om att hon ska medverka i jubileumsgalan, då skriver vi det och dan efter får vi höra talas om detta och kontrollerar uppgifterna …

Du sa att det var tack vare er kommunen avbokade.

JA: Ja, de var inte klara över vad hon skrivit.

Vad hade hon skrivit?

Bland annat att islam inte kunde … jag minns inte … islam har inget med västerländska värderingar att göra, vi läste upp det för kommunen som inte visste om det och sedan är det upp till kommunen vad de gör av saken.

Hon sa:”Islam har absolut INGENTING positivt att tillföra i vår kultur, men desto mer av helt vidriga seder och lagar som inte kommer att sky några medel för att nå sina mål!” Har hon fel i det?

JA: Det det det är en bedömning man får göra …

Vem ska göra den?

JA: Var och en. Du gör en bedömning, en annan gör en annan bedömning.

 

Du har medverkat till att ängelholmarna inte får höra Susanne Resmark sjunga?

JA: Nej, då har du missuppfattat mig, vi har gjort det som är vår skyldighet, nämligen att kontrollera uppgifter …

Kontrollera vad?

JA: Ryktena som sa att kommunen och kyrkan på väg hoppa av.

Du sa ju att det var på grund av er kontakt med dem som de hoppade av?

JA: Nej, de visste inte alla citaten, det fanns ju så många, till exempel så sa kommunfullmäktiges ordförande att det ”var en chock för oss att få reda på detta”.

Vad var en chock?

JA: Det får du fråga honom.

Vad tycker du var dåligt med Resmarks uttalanden?

JA: Vi har bara gjort vår skyldighet att kontrollera …

Kontrollera vad?

JA: Om ryktet var rätt att de var på väg avboka.

Det gjorde de inte förrän ni kontaktat dem sa du ju!

JA: Naturligtvis fick de ta reda på och återkomma till oss. Ungefär som när vi konfronterar politiker med olika uppgifter, kontrollerar och kommer tillbaka.

 

Vad har hennes konserter att göra med att hon inte tycker om islam?

JA: Det har ju att göra med att hon skulle jobba för kommunen med kärlek och mångfald.

Det är kanske precis det hon gör när hon kritiserar islam. För halshuggningar och handavhuggningar är inte kärlek, och är det verkligen mångfald att som islam säga att det bara finns en gud och det är Allah, att bara islam är bra, är det mångfald?

JA: Nej, men jag kan tycka mycket annat i islam är mångfald.

Vadå?

JA: Ja, vetenskap till exempel …

Va? Islam har ju det minst antalet Nobelpristagare av alla, det var dummaste jag hört. Berätta mer om islam och vetenskap!

JA: Nu pratar jag inte med dig mer!

Och där lade Jan Andersson på luren.