Artikel

SSU-demonstration mot våld präglades av – våld

SSU-demonstration mot våld präglades av – våld

av 17 januari, 2014

När SSU anordnade demonstration mot politiskt våld, slutade det med att de själva bryskt motade bort deltagare från SDU och denna tidnings utsände – med hot om våld. Polisen hjälpte dem med orden: ”Det är bättre och lugnare så.”

MALMÖ. Förra veckan blev en ung SSU-tjej i Malmö misshandlad på grund av sina politiska åsikter. Till Sydsvenskan sa hon 11 januari:

”De var långa och stora. De hade korta tjocka jackor och var båda helt rakade. De hade inget hår någon av dem. De var obehagliga.”

Det finns de som tvivlar på att misshandeln av den 16-åriga SSU-aren verkligen ägt rum. Polisen har tagit DNA-prov på den saliv man hittade på henne. Men misshandeln ledde i går till ännu en manifestation med ljuständande och twittrande. SSU Malmö samlades på Gustav Adolfs torg där bland andra S-riksdagsmannen Morgan Johansson höll tal och på plats fanns även kommunalrådet Ilmar Reepalu.

 

Det tändes facklor och hölls brinnande tal om Hitler och Anders Breivik. Mellan raderna gjorde talarna Sverigedemokraterna skyldiga till gasandet av judar och mördandet av norska barn, samt till att barn svälter och drabbas av kriget i Syrien.

Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet SDU slöt upp för att visa sitt stöd. Inte konstigt med tanke på att det är detta partis företrädare som oftast drabbas av politiskt våld. Men knappt hade de anlänt till Gustav Adolfs torg och antivåldsdemonstrationen förrän hoten haglade emot dem. Även Dispatch Internationals utsände Roger Sahlström hamnade i skottgluggen och motades bort av SSU, som till och med fick polisens hjälp med detta.


Vid frågan om varför en journalist och politiska representanter kördes bort, svarade polisen kort att det var ”bättre och lugnast så”.

Ännu en gång har vänstern alltså visat att de inte drar sig för att agera våldsamt och hotfullt – till och med när själva syftet med demonstrationen är att protestera mot våld och hot. Alltmedan polisen tittar på och hjälper till.

Demonstrationstillståndet hade sökts av SSU och det var de som arrangerade mötet. Trots detta fanns inga loggor eller flaggor från SSU – däremot ett hav av röda flaggor och folk som sålde Proletären, tidningen som ges ut av Kommunistiska Partiet. I publiken syntes också individer från AFA och Revolutionär front, med stor sannolikhet de som ligger bakom det nystartade SSU Molotov.  Namnet till trots är SSU Molotov inte en SSU-klubb utan en aktivistgrupp som inte hymlar med att våld är deras medel. På deras banderoll står: ”SSU Molotov – militant antifascism.”

 

Att sådana grupper välkomnas till en antivåldsdemonstration medan SDU jagas bort, gör Angelika Bengtsson, ordförande SDU Malmö, arg och besviken.

– Vi stod lugnt och stilla, långt bakom övriga deltagare och stöttade denna manifestation mot politiskt våld. Ändå var vi inte välkomna. 10-15 personer började hota oss verbalt och i stället för att skydda oss kom polisen och flyttade på oss, säger hon.

SSU har sedan 1970-talet brottats med att försöka hålla hardcorekommunister och ultramarxister borta från sina led. I Malmö ser kampen ut att vara förlorad. Militanta antifascister verkar ha tagit över, och de använder SSU som front.

Dispatch International har sökt SSU för en kommentar, men inte fått något svar. Vi frågade bland annat om bortjagande av fredliga demonstranter ingår i SSU nya metoder, och om de numera arbetar tillsammans med AFA och Revolutionär front.